Eerste Senselab in Nederland opent deuren op campus TU Delft

08 december 2016 door Communication BK

Op het eerste gezicht lijkt het een heel normaal klaslokaal, maar in werkelijkheid is dit de onderzoeksruimte van het SenseLab: een bijzonder geavanceerde speeltuin voor zintuigen. Bijgestaan door vier testkamers voor geur, akoestiek, temperatuur en licht, wordt dit lab hét centrum voor onderzoek en onderwijs over gezonde en comfortabele ruimtes.

Kinderen en volwassen zijn steeds vaker binnen. Het ontwerpen van betere binnenruimtes wordt daardoor alsmaar belangrijker - vooral nu klachten als depressie, migraine, slecht concentratievermogen en gedragsproblematiek steeds vaker in verband worden gebracht met een slecht binnenmilieu.

Beter concentreren in de klas

Om beter inzicht te krijgen in wat er belangrijk is voor een fijne, gezonde werkomgeving is het SenseLab gebouwd. Hier gaan onderzoekers van de faculteit, samen met basisscholieren aan de slag om te kijken hoe ze door middel van geur, ventilatie, temperatuur, licht, kleur en geluid een beter binnenmilieu kunnen creëren.

Meten is weten

Onder het lab bevindt zich een gigantische installatieruimte die volledig is uitgerust met klimaatbeheersings- en meetapparatuur, boven bevinden zich de licht- en geluidinstallatie. Samen met verwisselbare wanden, vloer en plafond, is het mogelijk om met feilloze precisie de luchtstromen en temperatuur in het lab aan te passen. licht te veranderen en geluid na te bootsen.

Partners

Het SenseLab is tot stand gekomen met bijdragen van 23 verschillende sponsors vanuit het bedrijfsleven, het Science Centre en de TU Delft, o.l.v. Prof.dr.ir Philomena Bluyssen van de faculteit Bouwkunde.

Senselab bezoeken in Science Centre Delft

Het Senselab is gevestigd in het Science Centre, Mijnbouwplein 120 in Delft en zal in het voorjaar 2017 geopend worden voor bezoekers. Bezoekers kunnen daarbij in de vier testruimtes, waar ze meer kunnen leren over verschillende zintuigelijke ervaringen en deze kunnen ervaren.