Expositie stoelen Bouwkunde in Stedelijk Museum Kampen

09 augustus 2011 door M&C

Tot en met 11 september is in het Stedelijk Museum Kampen de expositie ‘Hoe zit dat?’ te zien, een selectie uit de stoelencollectie van de faculteit Bouwkunde van de TU Delft.

Expositie ‘Hoe zit dat?’

Aan de hand van vier thema s (lijnen, vlakken, volumes en vlechtwerk) laat de expositie ‘Hoe zit dat?’ zien hoe een ogenschijnlijk eenvoudige opgave als het ontwerpen van een stoel verschillende ontwerpers inspireert. In hun zoektocht naar nieuwe vormen, met behulp van nieuwe technieken, leggen ontwerpers soms parallelle wegen af. De individualiteit van de ontwerpers zorgt voor diversiteit, maar gedeelde uitgangspunten leveren soms verwante ontwerpresultaten op. Door het tonen van een selectie stoelen worden enkele revolutionaire stappen in het ontwerp van stoelen geïllustreerd.

Stoelencollectie Bouwkunde

De stoelencollectie van de TU Delft bestaat sinds 1957, toen drie enthousiaste studenten, ter ondersteuning van de educatie, begonnen met verzamelen. De collectie is sindsdien blijven groeien, tot haar huidige omvang van ongeveer 300 stoelen. Toen het faculteitsgebouw in 2008 door een brand werd verwoest, werd de vleugel met het stoelendepot bij toeval gespaard van vlammen, rook en bluswater. De collectie, die al was opgegeven, kwam nagenoeg ongeschonden uit de rokende puinhoop tevoorschijn.

Meer informatie: