Internationale expositie Lafayette Park in BK City

06 juni 2011 door M&C

Vanaf 6 juni 2011 is de internationale tentoonstelling Lafayette Park te zien in BK City. Lafayette Park is een wijk in Detroit, ontworpen door de architecten Ludwig Hilberseimer en Ludwig Mies van der Rohe. De wijk vormt een hoogtepunt van de architectuur van het Modernisme.

Faculteit Bouwkunde haalt internationale expositie Lafayette Park naar Nederland

De faculteit Bouwkunde TU Delft haalt de internationale expositie Lafayette Park naar Nederland. Lafayette Park - een wijk in de stad Detroit, ontworpen door de architecten Ludwig Hilberseimer en Ludwig Mies van der Rohe - vormt een hoogtepunt van de architectuur en stedenbouw van de Modern Movement. Bouwkunde haalt daarmee een bijzonder stukje architectuurgeschiedenis naar Nederland.

Lafayette Park

Lafayette Park werd in de jaren vijftig van de twintigste eeuw naar stedenbouwkundig en architectonisch ontwerp van de twee Duitse architecten Ludwig Hilberseimer en Ludwig Mies van der Rohe gebouwd in Detroit. De architecten werkten daarbij nauw samen met de Amerikaanse landschapsarchitect Alfred Caldwell. Het 32 hectare grote park is grotendeels autovrij en herbergt meerdere woningen in de ‘klassieke’ Mies van der Rohe stijl.

Modern Movement

Lafayette Park vormt een belangrijk hoofdstuk in de geschiedenis van de moderne architectuur en stedenbouw. Hilberseimer ontwikkelde nieuwe stedelijke modellen die aansloten bij het internationale modernisme en Mies van der Rohe wist de ideeën van de Modern Movement te vertalen naar een esthetisch en functioneel architectonisch ontwerp.

Lafayette: baanbrekende stadsplanning in Detroit

Detroit was ooit dankzij de auto-industrie een van de belangrijkste steden van de wereld, maar lijkt tegenwoordig vooral de verkeerde lijstjes aan te voeren. Detroit staat inmiddels bekend als een van de gevaarlijkste en meest verloederde steden van de Verenigde Staten. Vooral het centrum kampt met enorme leegstand, bevolkingskrimp en hoge werkloosheid. Te midden van deze stedelijke problematiek kan Lafayette Park echter als een succes in de stadsplanning van Detroit worden bestempeld. De wijk is een ‘Gesamtkunstwerk’ van stedelijk ontwerp, architectuur en landschapsarchitectuur, is veilig en groen en wordt door de bewoners zelf uitstekend onderhouden en beheerd.

Tentoonstelling Lafayette Park

Het wetenschappelijk onderzoek voor de tentoonstelling is verricht door Adalberto Del Bo van het Politecnico di Milano. Curator Francesca Scotti heeft de tentoonstelling vervolgens vormgegeven en de tentoonstelling opende voor het eerst haar deuren in Milaan. De faculteit Bouwkunde is trots deze internationale expositie te mogen ontvangen en nodigt alle liefhebbers uit de expositie, seminar en opening te komen bezoeken in BK City, het faculteitsgebouw van Bouwkunde.

De expositie zal van 6 juni t/m 1 juli 2011 te zien zijn in BK City, het faculteitsgebouw van Bouwkunde aan de Julianalaan 135 in Delft. De expositie is open voor alle publiek en te bezichtigen binnen de reguliere openingstijden van BK City (maandag t/m donderdag: 07.00 - 22.00 uur, vrijdag: 07.00 - 19.00 uur).
Op 9 juni 2011 zal de tentoonstelling Lafayette Park om 13.45 officieel worden ingeleid met een seminar in ruimte K (in de tribune van de Oostserre)  gevolgd door de officiële opening en borrel  om 17.00, eveneens in de Oostserre. Seminar en opening zijn open voor publiek.

Noot voor de redactie
Voor meer informatie over de internationale tentoonstelling Lafayette Park:

• A.C.J. Wijers, head of Marketing & Communications faculty of Architecture
    A.C.J. Wijers@tudelft.nl/ 06 48875973