RMIT studenten maken DNA Atlas Binckhorst voor IABR

03 mei 2012 door Marketing & Communicatie

RMIT studenten hebben voor het project Haagse Havens een ‘DNA Atlas’ van het industrieterrein de Binckhorst gemaakt. De Atlas maakt de waarde en kwaliteiten van het Haagse industriegebied zichtbaar, teneinde het gebied in de toekomst beter te kunnen gebruiken. De eerste resultaten van het gehele Haagse Havens project zijn nu te zien tijdens de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam.

DNA Atlas van de Binckhorst

Elf bouwkunde studenten onderzochten met behulp van ‘mapping’ de Binckhorst in haar Haagse context. Ze maakten een ‘Binckhorst-atlas’ waarin de verschillende facetten van het gebied worden uitgelicht. Op basis van deze atlas en een studie van de mogelijke conflicten en kansen van het gebied hebben de studenten architectonische en stedenbouwkundige interventies voorgesteld. Daarbij stond de menselijke factor centraal: wie zijn de (potentiële) gebruikers van de Binckhorst, hoe gebruiken ze het gebied en waarom? De DNA-Atlas en de interventies lezen niet als een klassiek masterplan, maar als een bottom-up geformuleerd interventieplan dat de perceptie en het gebruik van het gebied voor onbepaalde tijd kan verbeteren.

Haagse Havens

Om de bestaande stad op een goede manier te hergebruiken is het noodzakelijk om de kwaliteiten ervan te zien en in kaart te brengen. Niet alleen de fysieke, maar ook de mentale, de visuele, de culturele of de economische kwaliteiten. Haagse Havens is een project waarbij kunstenaars, stedenbouwers, architecten en onderzoekers proberen de waarde van Haagse Havens (de binnenstedelijke bedrijventerreinen Binckhorst en Laakhaven) op verschillende niveaus te tonen en benutten. De afdeling stedenbouw van de gemeente Den Haag, RMIT studenten en studenten van de KABK en het Koninklijk Conservatorium Den Haag deden dit voor de Binckhorst.

Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam

De eerste resultaten van Haagse Havens zijn onderdeel van de hoofdtentoonstelling van de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam. De tentoonstelling is nog tot en met 12 augustus 2012 te zien in het Nederlands Architectuur Instituut. Tijdens deze editie van de IABR is tevens de TU Delft tentoonstelling ‘Design as Politics’ te zien in de MiniMall Rotterdam.

Haagse Havens (november 2011 - november 2012) is een initiatief van de afdeling stedenbouw van Gemeente Den Haag en kunst-en architectuurcentrum Stroom Den Haag, en is ontwikkeld in samenwerking met Mobiel Projectbureau OpTrek en de sectie RMIT van TU Delft. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds voor Architectuur.