TU Delft Design as Politics maakt tentoonstelling voor 5de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam

08 maart 2012 door Marketing & Communicatie

De TU Delft leerstoel Design as Politics, onder leiding van prof. dr. Wouter Vanstiphout, is uitgenodigd deel te nemen aan de 5de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR).

Tijdens de Biënnale wordt werk van studenten en onderzoekers gepresenteerd in een tentoonstelling. De expositie gaat in op de vraag hoe we stedenbouw en architectuur kunnen gebruiken om politieke doelen in de stad te bereiken.

De stad is politiek

De stad is politiek. De stad is namelijk dé plek waar geld, macht, commercie, cultuur, religie en vrije tijd samenkomen en vechten om een positie. Architecten en stedebouwers moeten juist daarom scherpe keuzes maken in hun ontwerp en planning. Zo biedt Andrea Bagnato door de incorporatie van woningen tegenwicht aan het ‘corporate’ en eenzijdige karakter van the City of London. En Ekim Tan wil het eigenaarschap van de stadsontwikkeling van Istanbul daadwerkelijk bij de buurtbewoners leggen in plaats van bij de grote staatsorganisaties. Zij positioneren zich voor of tegen de financiële sector, voor of tegen de zelf-bouwende burger of voor of tegen de snelweg. De TU Delft ‘Design as Politics’ tentoonstelling geeft daarom zes ontwerpers die duidelijk stelling durven te nemen in het doorlopende conflict in de stad een podium.

Vechten om de stad

Hoe kan het dat voor een prachtig nieuw stedelijk project een hele bestaande stadswijk moet sneuvelen? Waarom zorgen de Olympische Spelen voor maatschappelijke onrust in de achterstandswijken van Londen? En hoe gooien politieke revoltes zoals de Iraanse Revolutie roet in het eten van grote architectonische projecten, in dit geval Victor Gruens modernistische masterplan voor Teheran? In de tentoonstelling ‘Design as Politics’ beleeft de bezoeker aan de hand van driedimensionale beelden de dagelijkse gevechten van de stad.

Soundtrack van het stedelijk conflict

Door de jaren heen heeft ook de popmuziek kleur bekend in de politiek van de stad. Van Marvin Gaye's ‘Innercity Blues’ via The Clash's ‘Guns of Brixton’ tot aan de Grime muziek die de Londense rellen in 2011 muzikaal begeleidde. Deze muzikale pioniers geven gehoor aan de politieke klanken van de stad. In de ‘Design as Politics’ tentoonstelling weerklinkt dan ook de ‘soundstrack van het stedelijk conflict’.

Speciaal voor de 5de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam gaat Design as Politics een bijzondere samenwerking aan met één van Rotterdams bekendste muziekfestivals: Motel Mozaique. Klik hier voor meer informatie.

TU Delft - Design as Politics

Samen met de Directie Ruimtelijke Ontwikkeling van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu en de TU Delft heeft Design as Politics voor het biënnale thema ‘Making City’ een aantal onderzoeks- en ontwerpstudio’s opgezet die ingaan op de relatie tussen ontwerp en politiek. De studio’s werpen een kritische blik op de mogelijke bijdrage van architectuur en stedenbouw aan de problematiek van hedendaagse steden. Zij kijken in het bijzonder naar de ‘export’ van Nederlands ideeën over planning en design naar steden in het buitenland en de waarde die aan de toepassing van deze ideeën wordt toegekend. Het resultaat van dit onderzoek is tijdens de Biënnale te zien in een tentoonstelling in de recent getransformeerde Hofbogen, het voormalige treinstation Rotterdam Hofplein.

De vijfde IABR wordt geopend op 19 april en de Design as Politics tentoonstelling is te zien van 20 april t/m 7 juli 2012.

De Design as Politics tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR), TU Delft, de leerstoel Design as Politics, het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, de Gemeente Rotterdam, Crimson Architectural Historians, en de Hofbogen B.V. 

Meer informatie

 

 

 

© 2017 TU Delft

Metamenu