Uitslag Archiprix 2012 bekend

27 juni 2012 door Marketing & Communicatie

Zaterdagmiddag 23 juni zijn op de campus van de TU Eindhoven de winnaars van de Archiprix 2012 bekendgemaakt. Vijf ontwerpers ontvingen een prijs: Froukje van de Klundert, Herman Zonderland, Ard Hoksbergen, Jorrit Noordhuizen en Inge Kersten. Eervolle vermeldingen waren er voor Martijn Schlatmann en Kim Verhoeven.

De Nederlandse masteropleidingen met de afstudeerrichtingen architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur selecteren jaarlijks hun beste afstudeerplannen en sturen die naar Archiprix.

Jaarlijks stelt het bestuur van Archiprix een andere, onafhankelijke jury van deskundigen samen. De jury bestond dit jaar uit: Alex van de Beld (architectuur), Mels Crouwel (architectuur), Arjan Klok
(stedenbouw), Eric-Jan Pleijster (landschapsarchitectuur) en Lara Schrijver (theorie) beoordeelden 27 afstudeerprojecten.

De 27 ingezonden plannen geven in al hun verscheidenheid een beeld van de stand van zaken in het Nederlandse ontwerponderwijs. De jury selecteerde vier projecten voor een prijs en twee voor een eervolle vermelding. De jury brengt geen rangorde aan in de prijswinnende ontwerpen, ze zijn alle vier op hun eigen wijze excellent. Alle vier afstudeerplannen vormen een trefzeker ruimtelijk
antwoord op de gestelde opgave, ze zijn consistent en hebben hoge kwaliteiten op de essentiële aspecten van de opgave. Ze zijn alle vier ook volkomen verschillend, het zou geforceerd zijn om daar onderscheid in aan te brengen. De eervolle vermeldingen werden toegekend aan projecten met uitzonderlijke kwaliteiten op bepaalde aspecten maar met tekortkomingen op andere belangrijke onderdelen van de opgave.

Prijswinnaars:

  • Froukje van de Klundert, The Edge Effect
  • Herman Zonderland, Hometown Glory, A story about meaning and memory, Jeruzalem, Israël,
  • Ard Hoksbergen, De kartuize van Tubbergen
  • Jorrit Noordhuizen en Inge Kersten,  Vibrant Land

Eervolle vermeldingen:

  • Martijn Schlatmann, Delirious Amsterdam
  • Kim Verhoeven,  Space in Four Parts

De tentoonstelling met alle geselecteerde projecten voor Archiprix 2012 is tot en met 31 augustus te zien in Plaza Vertigo, de Wielen 1, Eindhoven (geopend ma – vr van 8.00 – 18.00 uur)
Uitgebreide documentatie van de genomineerde projecten is te vinden op de website 
www.archiprix.nl.

© 2017 TU Delft

Metamenu