Prof. dr. ir. arch. I.S. Sariyildiz

Hoogleraar Design Informatics - Afdeling Architectural Engineering + Technology

Sevil Sariyildiz (1957, Turkije) is hoogleraar Design Informatics aan de faculteit sinds 1993. De leerstoel richt zich op de ontwikkeling van methoden, technieken en tools op informatie-, communicatie- en kennistechnologie (ICKT) voor de bouw.  Soft computing technologieën worden ingezet, om de kwantitatieve en vooral kwalitatieve aspecten in het ontwerp zichtbaar te maken, voor de “performance evaluation” van het ontwerp waarmee de subjectieve aspecten zoals perceptie, privacy, comfort, safety kunnen gemeten worden. Daarnaast, ontwikkelt de leerstoel tools voor collaborative engineering en Virtual Design Studios (een virtuele omgeving waarin alle partijen van het bouwteam samenwerken), 3D CAD/CAM-applicaties, 3D design software applicaties en het genereren van 3D prototypes waarmee de onderzoeksresultaten worden in het onderwijs toegepast. Studenten werken internationaal samen in Virtual Design Studios en kunnen door de leerstoel ontwikkelde web based samenwerkingsomgeving-Infobase- voor groepswerk en e-learning, een logboek en portfolio bijhouden. Sariyildiz en haar team geeft onderwijs in de gehele Bsc en Msc curriculum van Bouwkunde op bovengenoemde onderwerpen en zij geeft colleges over de fundamenten en toepassingen van ICKT in het ontwerp- en bouwproces. Verder verzorgt de leerstoel onder andere onderwijs in programmeren, zodat studenten zelf applicaties kunnen bouwen als aanvulling op bestaande programma’s.

Sariyildiz studeerde architectuur in Istanbul, Darmstadt en Delft en zat in vele raden en commissies. Ze is initiatiefnemer van TU brede TULIP samenwerkingsproject met Turkse TU’s en oprichter van het Delft Women in Science (DEWIS) netwerk. Zij is ook een praktiserend architect.

Onderwijsactiviteiten, publicaties en nevenwerkzaamheden

Naam auteur: webredactie-mc